sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Helmikuu vegaanina

Kuten aiemmassa postauksessa mainitsinkin, aion olla koko helmikuun kasvisruokavaliolla. En ole koskaan aiemmin yrittänyt vastaavaa, enkä oikein tiedä mitä odottaa. Ajattelin koota alle vähän mietteitä ja ideoita ruoanlaittoon, jotta voin sitten kuukauden lopussa vähän pohtia, miten tässä onnistuttiinkaan, vai onnistuttiinko ollenkaan? Voihan olla, ettei itsekurini kestä.. Tässä sitä itsekuria kuitenkin yritetään kovasti kasvattaa!

Vegaanilla tarkoitetaan siis henkilöä, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita: ei kanaa, kalaa, lihaa, munia, maitotuotteita eikä niiden johdannaisia. Itse aion kuitenkin syödä munia sekä maitotuotteita, joten kutsun itseäni helmikuun ajan lakto-ovo-vegetaristiksi. Kerroinkin tuossa aiemmassa postauksessa, että olen vähän aina ollut sellainen kokeilunhaluinen ihminen. Miksi siis ryhdyn vegaaniksi, johtuu osittain myös siitä. Haluan koetella itseäni ja katsoa mihin pystyn. Kun kerran on mahdollisuus kokeilla, miksei sitä kokeilisi? Myöhemmin voi ainakin sanoa yrittäneensä! Mutta ei siinä ainut syy. Olen myös erittäin eläinrakas ja nykyään yhä enemmän olen perehtynyt eläinten oikeuksiin. Eläimiä pidetään yhä useammin vain tuotantoyksilöinä, ei eläiminä. Eläimiä pidetään hengissä vain sen ajan, kun niistä taloudellisesti on jotain hyötyä. Eläintuotannossa eläimiä tuotetaan vain ihmisiä varten. Tähän eläintuotantoon liittyy vapaudenriisto, itsemääräämisoikeuden kieltäminen ja tappaminen.
Myös ilmastonmuutoksen kannalta ruokavaliolla on merkitystä. Ympäri maailmaa eläintuotanto vie maa-alaa alkuperäiseltä luonnolta sekä aiheuttaa kasvihuonepäästöjä.

Kasvisruokavaliolla on todettu olevan useita positiivisia vaikutuksia terveyteen. Vegaaninen ruokavalio sisältää huomattavasti vähemmän kovaa rasvaa ja kolesterolia, mutta taas pitää sisällään enemmän esimerkiksi kuitua. Tutkimuksilla on pystytty todistamaan, että kasvisruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta.

Mitä aion siis helmikuussa syödä?

- Kasviksia, tietysti. Aion kokeilla ensimmäistä kertaa vihersmoothieita. Lisäksi aion tehdä uunikasviksia ja syödä niitä myös raakana. Porkkanaranskiksia on ehdottomasti kokeiltava.
- Hedelmiä ja marjoja. Ajattelin ehkä 1-2 hedelmää päivässä. Marjaiset/hedelmäiset smoothiet saavat astua myös kuvioihin.
- Viljoja maltillisesti. En käytä normaalistikaan hirveästi perunaa, riisiä enkä pastaa. En halua käyttää niitä myöskään helmikuussa. Ajattelin kokeilla kvinoaa. Lisäksi bataattia olenkin käyttänyt jonkin verran lisukkeena ruokien kanssa.
- Pähkinöitä ja siemeniä. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua. Chiasiemenet ja hampunsiemenet tulevat olemaan helmikuussa kovassa huudossa.

Smoothieihin ajattelin lisätä soija/kauramaitoa, jotta saan pidettyä huolen kalsiuminsaannista. Myös tuorepuuron voisi kokeilla tehdä soijamaitoon. Kasvikunnan tuotteista ei saa juurikaan B12-vitamiinia, joten täytyypä katsoa, pitääkö aloittaa sen syöminen lisäravinteena. Muistelisin, että B-vitamiinia löytyykin kaapistani jo valmiiksi.

Soijarouhetta ostinkin kaappiin jo valmiiksi. Siitä ajattelin kokeilla tehdä jonkin sortin bolognesekastiketta. Myös rahkapizzassa sitä voisi kokeilla käyttää. Maitotuotteitahan aion siis siinä mielessä käyttää, että maitorahka on yksi, josta en pysty luopumaan. Tofua ajattelin kokeilla salaateissa. Pakasteista löytyy kuulemma erilaisia kasvispihvejä, falafel-pyöryköitä ja nugetteja, joita täytyy varmaankin myös kokeilla.

Onko täällä ketään muita vegaaneja - olisiko antaa aloittelijalle jotain vinkkejä? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti, kiitos :)